Cilinderslot uitboren


Het komt vaak voor dat een cilindersleutel niet goed meer draait en dat er teveel kracht gezet wordt. Gevolg, de sleutel is afgebroken  in het cilinderslot en u krijgt het afgebroken gedeelte niet meer uit de profielcilinder. Wat nu! Het afgebroken gedeelte van de sleutel is er meestal niet meer uit te halen zodat er nog maar 2 mogelijkheden zijn. Het cilinderslot openbreken of het cilinderslot uitboren.

De meeste cilindersloten van buitendeuren zijn zogenaamde SKG cilinders. Dat zijn goedgekeurde cilindersloten voor onder andere het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Deze cilindersloten zijn echter voorzien van een anti-boorbelemmering waardoor het moeilijk is deze cilindersloten uit te boren. De boor ketst af op een hardstalen stift welk in de profielcilinder is aangebracht.

Deze SKG cilinders kunt u herkennen aan het logo waarin staat SKG**. Wanneer u dit logo aantreft is een cilinderslot uitboren niet verstandig. U kunt dan beter het cilinderslot openbreken. Wanneer u een cilinderslot gaat openbreken zult u eerst de deurschilden moeten verwijderen  zodat het cilinderslot uitsteekt uit de deur.

Het cilinderslot zal nu circa 10mm uitsteken. Met behulp van een zware bahco of waterpomptang kunt u nu het cilinderslot openbreken. Door goed te wrikken en te draaien zal de profielcilinder in het midden afbreken waarna u gemakkelijk de beide kapotte delen uit het slot kan halen.

In de praktijk is het makkelijker om een cilinderslot open te breken dan een cilinderslot uitboren. Ook de kans op beschadiging van het slot of de deur is kleiner bij een cilinderslot openbreken. Wanneer u echter niet in het bezit bent van een zware bahco of waterpomptang dan moet u toch het cilinderslot uitboren.

Begin dan met een 5 of 6 mm HSS boortje midden in de kern van de profielcilinder. Daarna met een grote 10mm HSS boor de gehele kern wegboren zodat u met een schroevendraaier bij de meenemer kunt komen. Met de schroevendraaier kunt u nu het slot openen. Nu moet u een nieuw cilinderslot gaan plaatsen.

Wilt u een cilinderslot kopen? Bestel hem in onze webshop met 25% korting! Wanneer u een profielcilinder wilt hebben op dezelfde sleutel als uw huidige slot, dan moet u een originele sleutel naar ons opsturen. Wij maken dan een nieuwe profielcilinder welk past op uw huidige sleutel.

Vergeet niet de juiste lengte door te geven van de profielcilinder. Op onze instructievideo laten wij u duidelijk zien hoe u een cilinderslot moet opmeten. Ook voor het monteren of demonteren van een cilinderslot hebben wij een duidelijke instructievideo. Veel succes!